Hedy Abeling 

Geboren in Ter-Apel

Ubbo Emmius Groningen, tehatex 1991 / Academie Minerva 2020

Lid NVK

 

Hedy Abeling maakt hedendaagse figuratieve keramische beelden met de mens als inspiratiebron. Waarom zijn we hier en waartoe dienen we? Haar beelden hebben te maken met de tijd waarin we leven, gebeurtenissen in de wereld of fases waarin ze zelf verkeert. Ze zitten vol betekenissen en verhalen.

Tijdens het maakproces gaan de beelden zo'n beetje hun eigen gang, een proces dat ze bewust opzoekt door naar muziek te luisteren. Een reis door een binnenwereld vol obstakels, tegenstellingen, contrasten, toevalligheden, risico’s en humor. Het resultaat oogt intiem, dromerig, van buiten deze tijd. Bezielde wezens, met vaak naar binnen gerichte blikken, doorleefde gelaten, kinderlijke eenvoud, openheid en volledige overgave. Tegelijkertijd laten ze de keerzijde van ons mens-zijn zien; die van arrogantie, ego en domheid. Inspiratiebronnen zijn onder andere: Gislebertus (12e eeuw), Jheronimus Bosch en  José Vermeersch.

In de mensfiguren zijn de sobere aardetinten van verschillende soorten klei gecombineerd met felle kleuraccenten, lijnen, een ruwe huid en gevonden voorwerpen van metaal. Haar autonome werk maakt ze naast haar docentschap aan het Drachtster Lyceum.