Hedy Abeling 

Geboren in Ter-Apel.

Ubbo Emmius Groningen 1991 / DBKV Academie Minerva Groningen 2021 (cum laude)

 

Hedy Abeling maakt hedendaagse driedimensionale sculpturen rondom vragen over het universum en de mens. 

Haar huidige werk vloeit voort uit haar fascinatie voor scheppingsverhalen en wetenschappelijke inzichten over het ontstaan van het universum. Als materie slechts ruimte is, hoe wordt het dan een waarneembare verschijningsvorm? De abstracte werken zijn ontstaan door ordening en uitdijing  van organische en geometrische vormen. Ze herinneren aan hemellichamen, kristalvorming, mineralen of apparaten. 

Het eerdere werk bestaat uit figuratieve beelden met de mens als inspiratiebron.  Bezielde wezens, met vaak naar binnen gerichte blikken, doorleefde gelaten, kinderlijke eenvoud, openheid en volledige overgave. Tegelijkertijd laten ze de keerzijde van het mens-zijn zien; die van arrogantie, ego en domheid. Inspiratiebronnen: Gislebertus (12e eeuw), Jheronimus Bosch en  José Vermeersch. 

De sculpturen zijn gemaakt van chamotteklei en hebben veeal een onbewerkte huid. Ze maakt vooraf geen tekeningen. De vormen onstaan al werkende vanuit rust en stilte. Muziek helpt om in een vertraging en juiste 'flow' te komen. Haar autonome werk maakt ze naast een deeltijdbaan als docent beeldende kunst en vormgeving.